29 maj 2008

Live and Become - DVD-recension

LIVE AND BECOME

Regi: Radu Mihaileanu

Manus: Radu Mihaileanu, Alain-Michel Blanc

Skådespelare: Moshe Abebe, Roni Hadar, Roschdy Zem, Yitzhak Edgar

Land: Israel/Frankrike

Releasedatum: 4 juni

Betyg: ****


Under mitten av 1980-talet så skulle Israel hjälpa 8000 etiopiska judar att emigrera till Jerusalem. Eftersom den etiopiska regeringen vägrade att låta landets judiska folkgrupp lämna Etiopien, så flydde de till fots och hamnade i flyktingläger i Sudan. Där skulle de sedan hämtas upp av israeliska agenter. Den långa vandringen var svår och det var bara runt 4000 som kom fram till Sudan. Israelerna kallade det hela "Operation Moses".

I det sudanska lägret dör en ung judisk pojke och han mor är helt förstörd. Nästa natt kommer israelerna för att hämta upp lägrets etiopiska judar. Då tar en annan mor, också hon från Etiopien, men som tillhör den kristna delen av lägrets invånare, och lämnar över sin son till den judiska modern. Hon säger att det är hennes barn och tar med den unge pojken i stället för sin döde son. När de kommer fram till "det förlovade landet" så dör även den judiska mamman och den lille pojken, som nu fått namnet Schlomo, hamnar hos en familj med fransktalande judar.

Filmen följer Schlomos uppväxt från 9 års ålder tills han är vuxen och det svåra livet som svart jude. Dessutom plågas han svårt av dels minnena av sin mamma som blev kvar i flyktinglägret och del av det faktum att han bara låtsas vara jude och de svårigheter han har att lära sig att passa in i den nya kultur som han befinner sig i.

Historien känns riktig och ärlig och filmen visar hur svårt det är för invandrande judar att accepteras och då speciellt svarta afrikaner. Live and Become är ett riktigt starkt drama som aldrig jobbar för att mjölka tårar av publiken utan i stället litar på att historien är så pass bra att det blir dramatiskt ändå.

Skådespelarna är genomgående mycket bra, speciellt Moshe Abebe, som spelar den tonårige Schlomo, Roni Hadar, som spelar hans flickvän, och Yitzhak Edgar som spelar en gammal etiopisk rabbi.

Filmen är mycket vackert filmad och är väldigt välklippt. Det välberättade dramat i Live and Become berör utanförskap på ett sätt som man sällan ser och jag rekommenderar den starkt.

Inga kommentarer: