16 april 2007

Jackass-Number 2 - DVD-recension

JACKASS – NUMBER 2

Regi: Jeff Tremain

Medverkande: Johnny Knoxville, Bam Margera, Steve-O, Ryan Dunn

Releasedatum: 25 april

Betyg: ***

Trailer


Antingen älskar man det eller så hatar man det. Jag har aldrig stött på någon som inte har någon av dessa två åsikter när det kommer till Jackass. Nu kommer i alla fall tokdårarnas senaste äckel- och vansinnes-orgie på DVD. ”Jackass – Number 2” är inte på något vis nyskapande eller ens särskilt speciell. Det är helt enkelt en en och en halv timme lång reklamfri version av tv-seriens avsnitt. De har bara tagit i lite extra i några av de sjuka stunts som utförs. Det enda som kan kallas någorlunda nytt är att de nästan verkar sätta livet på spel vid några tillfällen. Att se Steve-O simma blödande bland hungriga hajar blir inte speciellt kul, bara obehagligt. För att inte tala om när Dave England för en så hård smäll i huvudet att han helt tappar fattningen och uppvisar den klaraste hjärnskakning jag någonsin sett utanför en hockeymatch. Sådant är helt enkelt inte roligt. Inte ens för ett Jackass-fan. Meningen är ju att dom ska slå sig lite lagom. Förmodligen ligger dessa segment, åtminstone hjärnskakningen, kvar bara för att visa idioter till åskådare att dom inte bör försöka sig på detta hemma.

Filmen är mycket upp och ner skrattmässigt. Men när det verkligen börjar ta fart slänger de av någon outgrundlig anledning hela tiden in långa segment där Spike Jonez eller Johnny Knoxville är utklädda till gamla människor och går omkring på stan. Tempot blir minst sagt ryckigt och man sitter bara och väntar på att få se någon göra sig illa. Filmens riktigt stora nummer är överraskande bra uppbyggt. Ehren McGhehey ska skrämma en taxichaffis, men blir själv skrämd helt från vettet när chaffisen (som självklart är med på det hela) sliter fram en pistol och tvingar ner den stackars Ehren i bilens baklucka. Men i sann Jackass-anda blir Ehren givetvis mest arg över att det hår som använts som lösskägg och har klistrats fast i hans ansikte som maskering, visar sig vara alla de andra grabbarnas könshår…

Barnsligt? Ja. Småsjukt? Det med. Äckligt? Väldigt. Kul? Oh, ja. Gillar man tv-serien och den första filmen kommer man garanterat att skratta sig fördärvad åt vissa delar av ”Jackass – Number 2”.

© Tommy Ekholm

Inga kommentarer: