29 april 2007

Krönika 1

Jag hittade min första publicerade text och tänkte att det kunde vara kul att lägga upp den.

Varför Keanu Reeves måste dö!

Alla skådespelare råkar någon gång hamna i en usel film. Det kan bero på saker som att man har en kass agent, att filmen regisseras av Paul Verhoeven eller att filmbolaget kräver att filmen ska klippas sönder. Dock brukar de flesta stora skådespelare i alla fall se till att dom gör sitt jobb ordentligt. Se bara på Harvey Keitel (”Taxidriver”, ”Pianot”) som förmodligen varit med i fler usla filmer än någon annan skådespelare i historien men som alltid ser till att hans egen rollprestation är riktigt bra.

Det stora undantaget är Keanu Reeves! Han lyckas inte ens att göra bra ifrån sig när han jobbar med branschens bästa regissörer, manusförfattare och skådisar. Det finns inte en enda film som han medverkar i där hans skådespeleri sträcker sig förbi att stå stel som en trästock och säga all sin dialog med samma monotona röst. Visserligen passar just det i en film som ”The Matrix”, men det kanske ska ses som ett bevis på att bröderna Wachowski mer använde honom som rekvisita än som en skådespelare. Keanu Reeves stora dramatiska genombrott, kom i Gus Van Sants ”På Drift Mot Idaho” där han spelade mot River Phoenix. När man jämför deras prestationer i filmen står en sak tydligt klar. River Phoenix lämnade kvar mer skådespelartalang på trottoaren, när han dog utanför Viper Room 1993, än vad Keanu Reeves någonsin kommer att ha.

Dom enda gånger Keanu kommit i närheten av att göra en något så när trovärdig roll är i ”Bill & Ted”-filmerna. Dock är det allmänt känt att han inte så mycket skådespelande som att han bara var sig själv. Dessutom kanske det hjälpte till att både Keanu och Alex Winter (Bill) var ständigt cannabispåverkade under hela inspelningen. Ett annat exempel på bristande talang är i filmen ”Johnny Mnemonic”, där folk som Ice-T och Dolph Lundgren skådespelar i cirklar runt en stel Keanu Reeves. Läs namnen igen. Ice-T och Dolph Lundgren. När nu andra skådisar som tidigare fått vara med i filmer enbart för sitt utseende visat att dom faktiskt är lysande skådespelare, till exempel Tom Cruise och Brad Pitt, så står Keanu Reeves kvar och stampar på samma ställe som han startade på. Förr eller senare så måste filmvärlden upptäcka att det ger kvalitetsmässigt bättre filmer om man byter ut talanglösa pretty-boys mot riktiga skådespelare och då kommer vi garanterat att ha sett Keanu Reeves för sista gången!

Keanu Reeves är just nu rekvisita under inspelningen av ”The Matrix Reloaded” och ”The Matrix 3” som spelas in samtidigt.

© Tommy Ekholm

Publicerad i 019 någon gång 2000/2001

Inga kommentarer: